Vanliga frågor

Får man sova bredvid sina kompisar?
Förra året kom jag inte med för det var fullt,
när brukar lägren bli fulla och hur snabbt måste jag anmäla mig?
Vad är skillnaden mellan Adventure Camp och Teen Camp?
Vad ska man ha med sig?
Åker alla andra med kompisar eller finns det de som åker själva?
Jag är 8 år/Jag är 14 år, kommer jag att vara helt ensam i min ålder?
och Är det mest 2:or eller 4:or/Är det mest 5:or eller 7:or som åker?
Äter man äcklig mat, typ torr fisk och sånt?
Jag är allergisk mot tomater/ägg/paprika/nötter/något annat
och Jag är glutenintolerant/laktosintolerant
Jag äter inte kött/fläskkött
Jag har astma/är jätteallergisk mot getingstick/tar medicin,
kan jag åka på Girls’ Camp?
Får man ringa hem om man längtar hem?
och Jag har aldrig varit borta hemifrån
så många dagar,
men jag vill gärna åka! Vad händer om jag får hemlängtan?
Måste man vara med på alla lekar?
Får man busa med ledarna?

 

”Får man sova bredvid sina kompisar?”

Svar: Ja. Fast inte bredvid alla om man har jättemånga med sig…! En gång var det en tjej som hade med sig åtta kompisar, och ville sova bredvid alla, och det gick förstås inte, men alla nio fick plats i samma rum i alla fall! När alla tjejerna som ska vara med på lägret har kommit första dagen så fördelar vi rummen så att alla som har kompisar med sig får sova i samma rum som dem, och kommer du själv så placerar vi dig i ett bra rum tillsammans med tjejer som har samma intressen som du och som är i samma ålder.

 

”Förra året kom jag inte med för det var fullt, när brukar lägren bli fulla och hur snabbt måste jag anmäla mig?”

Svar: Det är svårt att säga, det är olika för olika läger! Förra året gick t.ex. platserna till ett av lägren på tre dagar! Andra år har det funnits platser kvar in i det sista.

 

”Vad är skillnaden mellan Adventure Camp och Teen Camp?”

Svar: Stor skillnad. Aktiviteterna på Teen Camp handlar om andra saker och är svårare än de på Adventure Camp. Adventure Camp-aktiviteterna är lite mer inriktade på vad yngre tjejer brukar gilla. Harry Potter, Älvdrottningens Skatt, Ronja Rövardotter och Prinsessa är till exempel aktiviteter som bara finns på Adventure Camp. Twilight, Kejsarinnan, Kändis-Bingo och Modevisning 1900-tal är aktiviteter som bara finns på Teen Camp. Teen Camp handlar mer om att skapa sitt eget liv och sin egen värld, medan Adventure Camp är mer äventyr. En del aktiviteter, som Faster Agata och Ringarnas Gåta, finns både på Adventure Camp och på Teen Camp. På Teen Camp brukar vi också snacka lite mer tjejsnack, ibland om sånt som ni 2:or och 3:or är för små för att vara med och snacka om. Om vadå?! tänker ni nu. Tyvärr, ni får vänta tills ni blir stora nog för Teen Camp…

 

”Vad ska man ha med sig?”

Svar: Se packlistan!


”Åker alla andra med kompisar eller finns det de som åker själva?”

Svar: Många åker med kompisar, men många kommer också själva. Girls’ Camp är ett jättebra sätt att få nya kompisar och lära känna tjejer som går på andra skolor, och många av de tjejer som åkt på Girls’ Camp har fortsatt att umgås med kompisar från lägret, till och med nu flera år efteråt. Om du åker själv, så får du gärna tala om det för oss när du anmäler dig, så att vi vet det. Vi tar nämligen lite extra hand om dig då. Nästan alla lekar, aktiviteter och skådespel gör man i grupp och vi är noggranna när vi gör grupperna så att du får möjlighet att lära känna tjejer som har samma intressen som du och få nya, roliga kompisar för livet!

 

”Jag är 8 år/Jag är 14 år, kommer jag att vara helt ensam i min ålder?” och ”Är det mest 2:or eller 4:or/Är det mest 5:or eller 7:or som åker?”

Svar: Nej, du kommer inte att vara ensam. Det är alltid blandad ålder på dem som åker, och den brukar vara ungefär jämnt blandad. Girls Camp för tjejer i årskurs 2-4 kallas för Adventure Camp och det brukar vara ungefär lika många 2:or som 3:or som 4:or som åker. Girls’ Camp för tjejer i årskurs 5-7 kallas för Teen Camp och det brukar också vara ungefär lika många 5:or som 6:or som 7:or. Det är den årskurs man gått ut när sommarlovet börjar som ”räknas”, så om du går i 4:an nu under våren så ska du söka till Adventure Camp.

 

”Äter man äcklig mat, typ torr fisk och sånt?”

Svar: Du kan läsa om vår mat här!

 

”Jag är allergisk mot tomater/ägg/paprika/nötter/något annat” och ”Jag är glutenintolerant/laktosintolerant”

Svar: Inga problem! Vi fixar specialmat åt dig, jättegod sådan, och i nästan alla fall ser den precis likadan ut som de andras mat, så att den inte ens känns som specialmat. Vår kock Fanny har, förutom på Girls’ Camp, lagat mat på dagis och förskolor i flera års tid, och hon håller reda på alla allergier och ser till att du får god mat som du kan äta. Vi har haft lägertjejer med alla tänkbara typer av allergier och intoleranser på Girls’ Camp genom åren, och det har aldrig hänt att någon har råkat äta något som de inte tålde, så vi vet vad vi gör. Dina föräldrar ska fylla i en Hälsodeklaration efter att de har anmält dig och där berätta för oss om din allergi så att vi vet om den. Vi försöker alltid planera menyn på lägren så att alla ska kunna äta samma sak, och anpassar därför ofta menyn efter de allergier som förekommer hos deltagarna. Vi har totalförbud mot nötter, mandel och jordnötter på Girls’ Camp.

 

”Jag äter inte kött/fläskkött.”

Svar: Vår kock Fanny lagar jättegod mat och du som inte äter kött eller fläskkött får jättegod annan mat. Fanny har själv varit vegetarian i många år och vet därför hur man lagar bra veggokäk.

 

”Jag har astma/är allergisk mot getingstick/tar medicin, kan jag åka på Girls’ Camp?”

Svar: Vi har tidigare haft barn med bl.a. astma, epilepsi och svåra allergier och barn som tar olika mediciner på Girls’ Camp, och det har gått jättebra. Vi har under lägret kontakt med en barnläkare, Gunilla Nevander, överläkare på Barnkliniken i Lund, som vi kan rådfråga vid behov, och vi ledare är utbildade i Första Hjälpen. Om du och dina föräldrar är osäkra på om Girls’ Camp skulle fungera för dig, så ta kontakt med oss så berättar vi mer och pratar igenom dina behov. Det är viktigt att vi får veta precis vad det är för allergier du har eller vilka mediciner du tar, och därför ska dina föräldrar fylla i en Hälsodeklaration efter att de har anmält dig. Om du är allergisk mot pälsdjur så är det bra att veta att det inte finns några djur på Girls’ Camp. Grannens katt som brukar stryka omkring på tomten får inte komma in i huset.

 

”Får man ringa hem om man längtar hem?” och ”Jag har aldrig varit borta hemifrån så många dagar, men jag vill gärna åka! Vad händer om jag får hemlängtan?”

Svar: Ja. Man får ringa hem om man vill det. Ledarna finns alltid där för en om man behöver någon att prata med, och vi är världsbäst på att bota hemlängtan! Vi har haft många, många tjejer på Girls’ Camp som aldrig hade varit hemifrån så många dagar som lägret är, och några som aldrig hade sovit borta någon natt alls innan de åkte på läger, och som har klarat av hela lägret och varit jätteglada! Vi gör så mycket kul saker hela tiden så allra troligast är att du inte ens kommer att hinna tänka på hur det är hemma! På kvällarna läser vi saga och en ledare sitter hos barnen i varje rum så att det ska kännas tryggt. Det finns alltid en ledare som du kan väcka mitt i natten om du plötsligt skulle behöva prata. Skulle du få hemlängtan så löser vi det! Lite hemlängtan kan man få, och det brukar gå över när man fått prata lite med ledarna eller med en kompis, och kanske lite med mamma eller pappa (en del vill inte ringa hem när de har hemlängtan för de tycker att det blir värre då). Om man har jättemycket hemlängtan och det inte blir bättre efter att man pratat med ledarna och med mamma och pappa så kan man alltid åka hem. Lägergården ligger inte så långt bort.

 

”Måste man vara med på alla lekar?”

Svar: Nej. Om man är trött så kan man vila sig, lyssna på musik, läsa en bok, spela kort, hänga och snacka med Fanny i köket eller bara ta det lugnt. Vi tvingar ingen att vara med på en lek som man inte tycker om. I lekar där ni får spela teater så finns det alltid alternativ för de av er som tycker att det är obehagligt att stå på scen, till exempel så kan man hjälpa till med utklädnad, skriva pjäser, regissera, sminka, presentera eller rita programblad och affischer. Eller om man inte tycker om bollar eller att spela fotboll när vi gör det så kan man vara med som domare eller hejaklack. Om man tycker en lek är tråkig så behöver man inte vara med. Men de flesta brukar tycka att lekarna är roliga och vilja vara med. Här kan du läsa mer om lekarna eller skådespelen som vi kallar dem!

 

”Jag är 2:a/5:a och lite rädd för 4:orna/7:orna som är jättestora, hjälp, tänk om de är taskiga mot oss som är mindre?”

Svar: Nejdå! 2:or är minst och gulligast, och det tycker 4:orna också, de brukar vara jättecoola och snälla. 7:orna brukar också vara jättesjyssta och coola, och de bryr sig inte om att 5:orna är 5:or så länge 5:orna är sjyssta! Så är det i alla fall på Girls’ Camp. Ofta har tjejer som kommer till Girls’ Camp samma intressen, och åldern spelar mindre roll än vad den kanske gör i skolan. En del av det som är bra med Girls’ Camp är att man får massor av nya kompisar, från olika skolor men också i olika åldrar. Ledarna ser också till så att ingen är taskig mot någon på Girls’ Camp.

 

”Får man busa med ledarna?”

Svar: Man får absolut busa med ledarna…på egen risk! Man får nämligen räkna med att ledarna busar tillbaks. Och med att ledarna är väldigt bra på bus. Hehe! Vi har VM i Bus på Adventure Camp, då man kan visa vad man går för, och kolla om man överhuvudtaget kommer i närheten av ledarnas världsmästarbus….