GIRLS’ POWER CAMP – för tjejer i åk 6 och uppåt

dsc_1798

LÄGER FÖR DIG SOM VILL SKRIVA DITT EGET ÖDE

Ett läger om självbild och självförtroende för tjejer och unga kvinnor, om kvinnors makt och den makalösa kvinnliga historia du aldrig fått höra talas om – ett alternativ till konfirmationsläger för dig som vill uppleva, diskutera och samtala om djupa och viktiga frågor så som till exempel livet, rättvisa, styrka, frihet, själ och hjärta, sanning och rätt och fel.

Girls’ Power Camp är ett religiöst och politiskt obundet livssynsläger för tjejer från 13 år och uppåt, med särskilt fokus på kvinnors situation, i historien och idag.

Vet du att världshistoriens allra första författare var kvinna?
Hon hette Enheduanna och var prästinna till gudinnan Inanna i forntidens Mesopotamien (dagens Irak).
Vet du att Egypten har haft kvinnliga faraoner, Kina kvinnliga kejsare, Mellanöstern regerande ryttardrottningar, Afrika generationer av generationer av kvinnliga arméer och amazondrottningar, och Europa kvinnliga prästdrottningar som ensamma valde landets kung – och avsatte honom när hon ville?
Visste du att en kvinna, Fatima al Fihri, grundade världens första universitet? Att världens allra första roman skrevs av den japanska kvinnan Murasaki Shikibu?
Visste du att en kvinna uppfann den matematik som ligger till grund för datorn – Ada Lovelace hette hon – och att en av Antikens största matematiker och filosofer, Hypatia, var kvinna?

Till dig som funderar på det här med konfirmation:
Har du någonsin undrat varför i religionen du fått läsa om i skolan nästan alla religioner bara har gudar – och vart alla kvinnor tagit vägen? En gång i tiden trodde faktiskt nästan alla att världens skapats av en kvinna – precis som det ju är kvinnor som föder barn, så tänkte sig folk i många tusentals år att det såklart även var en gudinna som fött fram universum – människorna kallade henne Isis, Demeter, Freja, Ishtar, Guanyin, olika beroende på var man bodde, och vad man trodde på, förstås. Och då var det förstås också logiskt att de som tjänade gudinnan var prästinnor snarare än präster, och att dåtidens motsvarighet till påven var en kvinna – i antikens Grekland var hennes titel Pythia, och du har kanske hört talas om henne i skolan utan att veta om att hon alltid var kvinna, nämligen som ”oraklet i Delphi”! Till Pythia kom både kungar och kejsare för att få råd, och ingen vågade gå emot hennes befallningar – hon ansågs stå över både kung och kejsare. I Skandinavien kallades hon Völva, och hon var mäktigare än alla vikingahövdingar tillsammans.
Om forntidens prästinnor och gudinnor får du höra talas hos oss!
Vi analyserar också hur religionen genom tiderna förhållit sig till kvinnan, vad detta fått för eko i politiken, och vad berättelser och olika bilder av gud och religion fått för konsekvenser för kvinnor genom tiderna.

Är det viktigt med berättelser, om drottningar, författarinnor, vetenskapskvinnor, prästinnor och gudinnor, om kvinnor som övervunnit oöverstigliga hinder för att följa sina drömmar - och kunna vara dem de själva ville?
Är det viktigt för oss, för unga kvinnor och tjejer av idag?
Vi tror det.
Kom och prata med oss, kliv in i den spännande forntiden, mitt i de historiska dramerna ur kvinnornas makalösa historia, i diskussionslekar om rätt och fel, mäktiga och maktlösa, rättvisa och frihet, självbild och stereotyper, jämlikhet och fördomar, i strategispel om sanning och makt, samhälle och människa, i djupa samtal om självkänsla, självförtroende, godhet och ondska, universum och själ. Vi vill lära känna just dig och prata om vad just du tycker är viktigt och sant!
Följ med på Girls’ Power Camp – och var med och skapa framtidens kvinnobild, framtidens samhälle och framtidens berättelser tillsammans med oss!
dsc_1785